ΑΡΧΕΙΟ   ΕΚΔΡΟΜΕΣ   2023-24
15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΣΤΟΝ ΠΟΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
(ΠΕΚΤΠΕ) ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ



     Διδακτική επίσκεψη πραγματοποίησε το Γυμνάσιο Μανιάκων στον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΠΕΚΤΠΕ) Καστοριάς.
     Τα παιδιά παρακολούθησαν το εργαστήριο ρομποτικής με τα Lego Spike όπου δημιούργησαν και προγραμμάτισαν πολλές όμορφες κατασκευές. Στη συνέχεια είχαν μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με την τρισδιάστατη εκτύπωση.

     Οι πόλοι είναι δράσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας (http://dmaked.pde.sch.gr/) σε πέντε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Συντονίζονται ως προς την παιδαγωγική τους διάσταση από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής του ΠΕΚΕΣ Δυτ. Μακεδονίας και διοικητικά υπάγονται στον Π.Δ.Ε. Δυτικής Μακεδονίας. Οι Πόλοι δημιουργήθηκαν μετά από πρόταση του Περιφερειακού Διευθυντή της Π.Δ.Ε. Δυτ. Μακεδονίας κ. Θόδωρου Μαρδίρη και έγκριση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Σ. Ζαχαράκη.
     Οι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε thinking out-of-the-box (http://bit.ly/2o3gOvP) δραστηριότητες ενεργά και όχι ως παθητικοί χρήστες:

- Θερινά Σχολεία (Summer Schools): 1-10 Σεπτεμβρίου και 15-30 Ιουνίου ενδεικτικά μπορούν να οργανώνονται καινοτόμες δράσεις ανά εκπαιδευτική βαθμίδα ή/και τύπο σχολείου (π.χ. ρομποτική, προγραμματισμός, εικονική πραγματικότητα)
- Προετοιμασία μαθητών για διαγωνισμούς πληροφορικής
- Hachathons
- Επιμορφώσεις σε θέματα στην αιχμή της τεχνολογίας
- Μαθητικά φεστιβάλ https://digifest-kas.blogspot.com/
- Μαθητικοί όμιλοι (π.χ., προγραμματισμού Η/Υ)
- Δημιουργία καινοτόμων εκπαιδευτικών τεχνουργημάτων (π.χ., κατασκευές, serious games)

Τελικά οι μαθητές γίνονται αποδέκτες επικαιροποιημένης αυθεντικής γνώσης.