ΑΡΧΕΙΟ -  ΔΡΑΣΕΙΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ -  2023-24
22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΚΑΛΑΝΤΑ!!!
(ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ)



     Κάλαντα. Ένα από τα ωραιότερα έθιμα των Χριστουγέννων του τόπου μας. Ένα έθιμο που συνδυάζει τόσα πολλά: Το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου. Την εξύμνηση του γεγονότος από τους Αγγέλους. Την αγαλλίαση των πιστών για τη σωτηρία τους. Τη λαχτάρα των μικρών παιδιών για δωράκια και κεράσματα. Τη δύναμη των εγκάρδιων ευχών για καλοτυχία, ευτυχία, καλή σοδειά, κλπ. Την απλότητα και την ομορφιά του λυρικού ποιητικού λόγου στα παραδοσιακά κάλαντα… Ένα έθιμο που ευτυχώς ακόμα κρατά, κυρίως εδώ στην επαρχία και δίνει χρώμα στις γειτονιές, ζεστασιά στις καρδιές, χαρά στα παιδιά.
     Έχοντας αυτά στον νου, το σχολείο μας επέλεξε να συμβάλλει στη διατήρηση του εθίμου. Έτσι, την τελευταία ημέρα λειτουργίας του σχολείου, μετά την καθιερωμένη γιορτή, αρκετοί μαθητές του σχολείου βγήκαν ναν πουν τα κάλαντα στα καταστήματα των Μανιάκων και της Νέας Λεύκης. Ο Διευθυντής με το ακκορντεόν, μια μαθήτρια με κιθάρα και οι μελωδικές φωνές των παιδιών άνοιξαν τις πόρτες των μαγαζιών και των καρδιών των συμπολιτών μας.
     Η χαρά και ο ενθουσιασμός με τον οποίο μας υποδέχονταν ήταν εντυπωσιακά! Πολλοί μας έβγαζαν φωτογραφίες ή βίντεο για να κρατήσουν τη στιγμή στις αναμνήσεις τους. Πολλοί μας παίνευαν και μας καμάρωναν. Όλοι έριχναν γενναιόδωρα τον οβολό τους στον κουμπαρά για την ενίσχυση του σχολείου μας. Όλοι μας εύχονταν υγεία και πρόοδο και χαρά, μας κερνούσαν λιχουδιές και μας εύχονταν και του χρόνου.
     Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημοσίως τους αγαπητούς καταστηματάρχες για την εγκάρδια υποδοχή που μας έκαναν και για την οικονομική ενίσχυση που μας παρείχαν. Είναι αξιέπαινοι που στηρίζουν το σχολείο της περιοχής τους. Κι εμείς με τη σειρά μας δεσμευόμαστε ως σχολείο, ότι θα φροντίζουμε από εμάς να βγαίνουν πολίτες άξιοι, αξιοπρεπείς, εκλεκτά μέλη της μικρής τοπικής μας κοινωνίας.
     
     Ευχόμαστε τα καλύτερα για όλους σε αυτό το νέο έτος!