ΑΡΧΕΙΟ   ΕΚΔΡΟΜΕΣ   2023-24
13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
ΣΤΗ ΔΙΑΔΥΜΑ!



     Διδακτική επίσκεψη πραγματοποίησε η Γ’ τάξη Γυμνασίου του σχολείου μας στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ.
     Η επίσκεψη αυτή είχε ως σκοπό να ενημερωθούν οι μαθητές για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που συνδέονται µε αυτά και να μάθουν, βασικές έννοιες για την διαχείριση των απορριμμάτων και να κατανοήσουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας.
     Επίσης, στόχος είναι η ανάπτυξη σταθερής συνεργασίας της εκπαιδευτική κοινότητα με τη ΔΙΑΔΥΜΑ με τελικό στόχο την ενεργό συμμετοχή του συνόλου των πολιτών στην ανακύκλωση και μείωση των απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά.
     Στο πλαίσιο της καλλιέργειας της περιβαλλοντικής συνείδησης στη νέα γενιά η ΔΙΑΔΥΜΑ δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ορθολογική χρήση και την ανάγκη προστασίας των φυσικών πόρων, συνδέοντας έννοιες, όπως «ποιότητα ζωής», «πολιτισμός» και «υπευθυνότητα» ως βασικές συνιστώσες ανάπτυξης του πολιτισμού του σύγχρονου ανθρώπου.

     Το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο θησαυρό" λαμβάνει έγκριση από το Υπ. Παιδείας από το 2015, υλοποιείται από εξειδικευμένα στελέχη της εταιρείας και αξιολογείται ετησίως.
     Μας εντυπωσίασαν τα τεράστια κοντέινερ διαχωρισμού των αποβλήτων και ο τρόπος με τον οποίο μετακινούνταν τα υλικά από το απορριμματοφόρο σε αυτά. Όμως ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών όπου τα προϊόντα ήταν τοποθετημένα σαν να ήταν σε κατάστημα, μόνο που όλα αυτά ήταν δωρεάν και ο καθένας μπορούσε να πάρει ότι του φαινόταν χρήσιμο χωρίς να καταβάλλει κάποιο χρηματικό αντίτιμο. Τα πάντα ήταν σε τάξη και πλήρως οργανωμένα!
     Κατά την ταπεινή μας άποψη, δράσεις σαν αυτή, πρέπει να διενεργούνται κάθε χρόνο από όλα τα σχολεία αφού η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανακύκλωση, μπορεί και πρέπει να αλλάξει αυτόν τον κόσμο επειγόντος πριν είναι πολύ αργά!