ΑΡΧΕΙΟ -  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ -  2023-24
25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

ΠΑΡΕΛΑΣΗ
-



ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ

ΚΟΣΜΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
(Γ' Γυμνασίου)

ΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ

ΠΑΣΣΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
(Γ' Γυμνασίου)

ΤΣΟΥΛΟΥΦΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
(Γ' Γυμνασίου)

ΔΑΝΔΗ ΕΡΜΙΟΝΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
(Β' Γυμνασίου)

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΝΤΑΓΚΑ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
(για την 28η Οκτωβρίου λόγω ισοβαθμίας)
(Β' Γυμνασίου)

ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΘΕΟΔΩΤΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
(για την 11η Νοεμβρίου λόγω ισοβαθμίας)
(Β' Γυμνασίου)

ΤΟΥΦΑ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
(για των Τριών Ιεραρχών λόγω ισοβαθμίας)
(Β' Γυμνασίου)

ΤΑΣΙΤΣΙΩΜΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
(για την 25η Μαρτίου λόγω ισοβαθμίας)
(Β' Γυμνασίου)

ΒΟΥΒΟΥΣΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ
(Α' Γυμνασίου)

     Ελλάδα: μια χώρα μικρή στο χώρο, αλλά απέραντη στο χρόνο. Όπως την περιέγραψε ο Γεώργιος Σεφέρης, «είναι ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τη θάλασσα, το φως του ήλιου και τον αγώνα του λαού». Σήμερα για την Ελλάδα διπλή γιορτή, διπλή χαρά, γιατί γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι η Πατρίδα. Το «Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία» και το «Χαίρε ω Χαίρε Λευτεριά» ηχεί σήμερα στο στόμα κάθε Έλληνα σε όλη τη γη.

     Με το πρώτο «χαίρε» γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη χαρμόσυνη είδηση που έφερε ο αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία ότι θα γεννήσει τον Υιό του Θεού, με τρόπο θεϊκό και ασύλληπτο. Μέρα χαράς και αισιοδοξίας για κάθε Χριστιανό. Με το δεύτερο «χαίρε» τιμούμε όλους τους Έλληνες που πολέμησαν, θυσιάστηκαν, σφαγιάσθηκαν ή βασανίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, σε χρόνια γεμάτα από φρικτές θυσίες, ερημώσεις, στερήσεις και απερίγραπτα μαρτύρια, αλλά και χρόνια γεμάτα από ένδοξες νίκες και ηρωικά κατορθώματα.

     Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι συνέχεια της Αρχαίας και Βυζαντινής Ελλάδας, γιατί η εθνική συνείδηση των Ελλήνων διατηρήθηκε και ενισχύθηκε μέσα στις συνθήκες της δουλείας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, παρούσα σε όλες τις τουρκοκρατούμενες ελληνικές κοινότητες, συντήρησε μέσα στους τέσσερις αιώνες της σκλαβιάς, την ενότητα, την αλληλεγγύη και την ελπίδα της λευτεριάς. Συγχρόνως, η ψυχή των Ρωμιών θερμαινόταν από τα κηρύγματα των Ελλήνων Διαφωτιστών, όπως του Ρήγα Φεραίου και του Αδαμάντιου Κοραή.

     Ταυτόχρονα, η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί και ένα παγκόσμιο γεγονός. Οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου εθνικού κράτους στα Βαλκάνια και ενέπνευσε άλλους λαούς να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους. Αυτός ήταν ο λόγος που η Ελληνική Επανάσταση ξεσήκωσε τεράστια κύματα φιλελληνισμού στις κοινωνίες της εποχής και πίεσε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

     Οι Έλληνες ποτέ δε δέχθηκαν ότι η χώρα τους χάθηκε και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να απελευθερωθούν. Και όταν ήρθε η ώρα, ένας αγράμματος και φτωχός λαός τόλμησε να υψώσει το ανάστημά του, με μοναδικό εφόδιο «της καρδιάς το πύρωμα».

     "Όταν αποφασίσαμε να κάμουμε την Επανάσταση", λέει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, "δεν εσυλλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχουμε άρματα. Αλλά, ως μια βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας και όλοι και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν το σκοπό και εκάμαμε την επανάσταση. Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν θα εκάναμε την επανάσταση... Οι Έλληνες είναι τρελοί, αλλά έχουν γνωστικό Θεό που τους προστατεύει".

     Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο «γνωστικός Θεός», φρόντισε αυτή η μικρή χώρα να έχει στη διάθεσή της έναν μεγάλο θησαυρό: Πλούσιους εμπόρους, που θέλησαν να βοηθήσουν, συνειδητοποιημένους επαναστάτες, που είχαν γαλουχηθεί με τα ποιήματα του Ρήγα Φεραίου και ήξεραν την τέχνη του κλεφτοπόλεμου, έμπειρους ναυτικούς, με μεγάλη προϋπηρεσία σε αγώνες στη θάλασσα, πολλούς μορφωμένους ανθρώπους, οι οποίοι γνώριζαν πώς να αποδείξουν στις Μεγάλες Δυνάμεις το δίκαιο του ελληνικού αγώνα και ικανότατους πολιτικούς, με κορυφαίο τον Ιωάννη Καποδίστρια.

     Οι επαναστατημένοι Έλληνες προσπαθούσαν να πείσουν τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της εποχής ότι ο αγώνας τους δεν αποσκοπούσε σε πολιτειακή αλλαγή, αλλά επεδίωκε την απελευθέρωση ενός έθνους, ώσπου ανάγκασαν τα ευρωπαϊκά έθνη να σκύψουν πάνω από το δίκαιο αγώνα τους.

     Σταθμός στην ιστορία του Ελληνισμού υπήρξε η Ελληνική Επανάσταση, αφού οδήγησε, μετά από 400 χρόνια, στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Ενώνει όλους τους Έλληνες, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, ιδεολογικής τοποθέτησης ή πολιτικής ταυτότητας. Το παρελθόν μας ακολουθεί και ρυθμίζει τη ζωή μας. Είναι ζωντανό στο παρόν: στις γιορτές, τα τραγούδια, τα μνημεία, τις θρησκευτικές μας εκδηλώσεις, τις διάφορες μορφές τέχνης.

     Σήμερα που οι ισχυροί της γης πλήττουν τη γειτονιά μας και απειλούν τη ζωή μας, τώρα που η ανθρωπότητα κρατά την αναπνοή της με φόβο και αγωνία, ας στρέψουμε το βλέμμα μας στην ιστορία μας, για να πάρουμε διδάγματα. Το παντοτινό μήνυμα των αγωνιστών του 1821 είναι ότι «ο άνθρωπος νοείται άνθρωπος μόνο ως ελεύθερος».

     Κανένας εορτασμός δε γίνεται απλώς για να υμνήσουμε το παρελθόν, λιβανίζοντάς το σαν μουσειακό αντικείμενο. Αντίθετα, θα πρέπει να αναδείξουμε και τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής περιόδου, για να κάνουμε την εθνική μας αυτοκριτική. Δυστυχώς, οι ξένες επιρροές, οι εγωισμοί, οι πολιτικοί ανταγωνισμοί και τα μικροσυμφέροντα δίχασαν πολλές φορές τους Έλληνες και λίγο έλειψε να φέρουν την καταστροφή. Η ιστορική μνήμη πρέπει να διδάσκει και να κατευθύνει τις ενέργειές μας, για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.

     Με σεβασμό στο παρελθόν, σχεδιάζουμε το μέλλον μας, σε έναν κόσμο διαφορετικό, ικανοποιημένοι, γιατί δεν προδώσαμε το έργο των προγόνων και προβληματισμένοι για τα λάθη που σίγουρα έγιναν. Κι αν η απόκτηση της λευτεριάς, κατά τον Κάλβο, ήθελε «αρετή και τόλμη», η διατήρησή της σίγουρα χρειάζεται λογική και σύνεση. Η ώρα της σκλαβιάς δεν αρχίζει από τη στιγμή που ένας τύραννος ντόπιος ή ξένος, υποδουλώνει κάποιο λαό. Αρχίζει από τη στιγμή που ο λαός αυτός παύει να λογαριάζει για υπέρτατο αγαθό τη λευτεριά.

Χρόνια πολλά Ελλάδα μας!