ΑΡΧΕΙΟ   ΕΚΔΡΟΜΕΣ   2023-24
11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΣΤΟ Κ.Π.Ε.
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ



     Στα πλαίσια των μαθημάτων της Γεωγραφίας και της Βιολογίας έγινε εφικτή αυτή η Διδακτική Επίσκεψη, της Γ' γυμνασίου του σχολείου μας στο Κέντρο Περιβαλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς (Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε.), οι οποίοι παρακολουθησαν το πρόγραμμα με τίτλο: "Δράση για το κλίμα - 13ος στόχος βιώσιμης ανάπτυξης".
     Κεντρικοί θεματικοί άξονες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς είναι η τοπική βιοποικιλότητα και η άγρια ζωή, τα λιμναία και δασικά οικοσυστήματα, η βιώσιμη διαχείριση των ενεργειακών πόρων, η κλιματική κρίση, η αλληλεπίδραση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και η ανάδειξη της αξίας της πολιτισμικής κληρονομιάς, οι σχολικές αυλές ως χώροι προώθησης αειφορικών πρακτικών, η αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
     Σημείο αναφοράς των εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών δράσεων του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς αποτελούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού φυσικού, πολιτισμικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
     Για παράδειγμα, η Λίμνη της Καστοριάς! Είναι προστατευόμενη Περιοχή του Δικτύου Natura 2000 και χαρακτηρισμένη ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Βεβαίως αξιοσημείωτα είναι και άλλα υδατικά οικοσυστήματα που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή, όπως οι πηγές του Αλιάκμονα, τα διαφορετικά δάση του Βέρνου και του Γράμμου (δάση μαύρης πεύκης, αμιγή δάση οξιάς, δάση βελανιδιάς, παρόχθια δάση κ.ά.).
     Ακόμα και το δομημένο περιβάλλον της πόλης της Καστοριάς, με τον αξιόλογο μνημειακό πλούτο, αξιοποιούνται ως αντικείμενα μελέτης και ως χώροι εκπαίδευσης για την ανάδειξη των όρων που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους και την καλλιέργεια ανάλογων αξιών, στάσεων και συμπεριφορών σε θέματα διαχείρισης της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.
     Γι αυτό μια επίσκεψη στο Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη και αποτελεί σημαντικό και χρήσιμο πόλο έλξης για όλα τα σχολεία αφού σε αυτό το Κέντρο συνδυάζεται η θεωρία με την πράξη και το συνηθισμένο μάθημα γίνεται ενδιαφέρουσα και αξέχαστη εμπειρία.
     Επιδίωξή μας είναι να επισκεπτόμαστε αυτό τον χώρο κάθε χρόνο, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις των μαθητών μας με νέες εμπειρίες.